Selecteer uw Nollen winkel

Hoeveel koolhydraten zitten er in brood?

Steeds vaker rijst de vraag hoeveel koolhydraten er in brood zitten, want in de tijd van superfoods, rijstwafels en salades zijn te veel koolhydraten voor velen uit den boze. Wij maakten een overzicht met de populairste broodsoorten en het bijbehorende aantal koolhydraten. We kunnen alvast verklappen: een boterham op zijn tijd kan écht geen kwaad!

Is brood ongezond?

Een belegde boterham wordt niet door iedereen meer gezien als een verstandige lunch. Vooral het aantal koolhydraten is meestal een discussiepunt. Een teveel aan koolhydraten zou ongezond zijn, maar krijg je direct te veel koolhydraten binnen als je brood eet?

Koolhydraten in brood

Dat in brood koolhydraten zitten, kunnen we niet ontkennen. Tarwebloem en volkorentarwemeel, waar brood van wordt gemaakt, bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit koolhydraten. Hoeveel koolhydraten dit precies zijn, is afhankelijk van het broodsoort. Volkorentarwemeel bevat bijvoorbeeld minder koolhydraten en meer voedingsvezels dan tarwebloem. In wit brood zitten dan weer de minste voedingsvezels en de meeste koolhydraten.

Voedingswaarden per broodsoort

Hoewel het aantal koolhydraten dus erg verschilt per broodsoort, gaan we gemiddeld uit van 40 tot 50 gram koolhydraten per 100 gram. Koolhydraatarm brood is daarop een uitzondering: dit brood bevat slechts 18 gram koolhydraten per 100 gram. In onderstaand overzicht zie je de voedingswaarden van de twaalf populairste broden van Bakkerij Nollen.

Broodsoort Koolhydraten per 100 gram
Bruin brood 41 gram
Bruin tijgerbrood 41,5 gram
Bruin knip 41 gram
Desem wit 47,8 gram
Desem bruin 41 gram
Desem donker 36 gram
Speltbrood 36 gram
Waldkorn 41 gram
Maïsbrood 42 gram
Meergranen 35 – 44 gram (afhankelijk van wit of bruin brood)
Mueslibrood 35 gram
Volkorenbrood grof 38,6 gram
Volkorenbrood fijn 39,3 gram
Koolhydraatarm brood 18 gram
Koolhydraten in brood

Zijn koolhydraten slecht?

Als je brood eet krijg je dus koolhydraten binnen, maar hoe slecht is dat? Koolhydraten zijn in algemene zin niet slecht voor je, in tegendeel. Je maag en darmen zetten de koolhydraten uit het brood namelijk om in energie, iets wat je dagelijks nodig hebt om te functioneren. Bij een gezond eetpatroon komt 40 tot 60 procent van je benodigde energie uit koolhydraten. Met heerlijke verse boterhammen als ontbijt als lunch straf je jezelf dus niet, maar geef je je lichaam juist energie.

Voedingswaarden in brood

Koolhydraten zijn niet de enige voedingsstoffen die in brood zitten. Zoals je eerder al kon lezen in onze blog ‘Is volkoren brood een dikmaker?’ bevat brood ook eiwitten, vezels en diverse vitaminen: onmisbare voedingsstoffen in een gezond leefpatroon. In de broden van Nollen zitten zelfs extra eiwitten, wat de kwaliteit ten goede komt. Neem dus gerust nog een lekker broodje!

Meer informatie over de broden van Nollen

Zin in een lekker brood? In onze webshop en winkels kies je uit de vele broodsoorten, die we iedere dag vers bakken.

Dit bericht delen via:
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×