Selecteer uw Nollen winkel

Vier 75 jaar vrijheid met dit bijzondere brood!

Vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 75 jaar geleden kwam er een einde aan vijf jaar oorlog. Om onze vrijheid te vieren, verkopen wij van 14 april tot 5 mei Zweeds wittebrood. Een brood met een bijzonder verhaal!

Een groot geschenk

Het Zweeds wittebrood heeft een bijzondere historie. In de hongerwinter van 1944 – 1945 hadden bakkers een bijzondere rol. Vlak voor de Nederlandse bevrijding in de Tweede Wereldoorlog was eten schaars. De mensen hadden niets te eten en verzonnen van alles om toch in leven te blijven, zoals het eten van tulpenbollen. Om de hongerwinter door te komen zette de Nederlandse regering een noodvoedselactie op touw. Het Zweedse Rode Kruis schoot te hulp en stelde bloem en margarine uit Zweden beschikbaar.

Hulp van alle bakkers

De ingrediënten kwamen binnen vanuit de haven van Delfzijl, en vanuit daar werden bakkers door het hele land bevoorraad. Alle bakkers uit het dorp stonden nachtenlang zij aan zij om volgens het recept van de Zweedse hulptroepen zoveel mogelijk brood te bakken. Het brood werd op rantsoen verstrekt, zodat zoveel mogelijk mensen te eten kregen. Iedereen boven de vier jaar kreeg een half Zweeds wittebrood en een klein pakje Zweedse margarine.

Een bijzonder brood

Zweeds wittebrood is een bijzonder brood. Niet alleen dankzij haar functie die zij had tijdens de hongerwinter, maar ook doordat het brood met maar een aantal ingrediënten gemaakt kan worden. Ondanks het geringe aantal ingrediënten, ontstaat er een heel rijk en mals brood! Het brood heeft daarnaast een bijzondere vorm, het is gedraaid tot kleine vierkantjes.

Vrijheid is broodnodig!

Samenwerking

Nu, 75 jaar later, bakken wij ditzelfde brood in onze eigen bakkerij. Onze partner Koopmans levert het meel bij ons en onze bakkers gaan aan de slag met hetzelfde recept als in de tijd van de oorlog. Hiermee willen wij stilstaan bij de geschiedenis en met elkaar de 75 jaar vrijheid vieren.

Vier de vrijheid!

Het Zweeds wittebrood is vanaf 14 april tot en met 5 mei verkrijgbaar. Bestel het brood online of kom langs in een van onze winkels!

Dit bericht delen via:
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×