Selecteer uw Nollen winkel

De beroemde Bornse maatjes gaan regionaal

Al jarenlang zijn de Bornse maatjes een bekend begrip in Borne en omstreken. Een klein bolgebakje dat bestaat uit een sloffenbodem opgespoten met bavaroise en afgewerkt met glacage. Een product bedacht en ontwikkeld door Freek Veltman, banketbakker in hart en nieren. Maar liefst 16 jaar lang was hij werkzaam bij Echte Bakker Koehorst en sinds de overname door Bakkerij Nollen onderdeel van Team Nollen. Naast het personeel en de winkel, nam Bakkerij Nollen ook een aantal specialiteiten over van Koehorst, waaronder die beroemde Bornse maatjes. Dit betekent dat de populaire gebakjes eindelijk regionaal verkrijgbaar zijn. Iets waar Freek al erg lang naar uit keek. In deze blog vertelt hij over het succes van de Bornse maatjes.

Het idee

Freek Veltman is een banketbakker met veel passie voor zijn vak. Hij denkt graag mee bij het ontwikkelen van nieuwe smaken en concepten. ‘’Ik sta niet graag stil. Het bakkershart moet blijven kloppen, dus ik werk met heel veel plezier mee aan een nieuw product’’, vertelt Freek met een glimlach op zijn gezicht.

Ongeveer 7 jaar geleden ontstond bij Freek het idee om een wat kleiner gebakje te ontwikkelen: ‘’In het assortiment van Koehorst miste ik een gebakje dat geschikt was als klein tussendoortje bij de koffie. Ik besprak dit met Jan Koehorst en kreeg direct de kans om dit te realiseren.’’

Na zorgvuldig (trend)onderzoek, en het ontwikkelen en testen van verschillende recepten werd een nieuw gebakje geboren: een kleine, ronde sloffenbodem opgespoten met bavaroise en afgewerkt met glacage. Verkrijgbaar in de smaken citroen en aardbei, en een lust voor het oog. Vernoemd naar de nieuwbouwwijk die destijds aan de rand van Borne werd gebouwd: de Bornse Maten.

Freek:

”Ik sta niet graag stil. Het bakkershart moet blijven kloppen”

Van 500 naar 50.000 per jaar

Het eerste jaar verkocht Koehorst met 2 winkels in Borne circa 500 Bornse maatjes. Freek besloot om nog eens kritisch naar de kwaliteit te kijken en ging op zoek naar de lekkerste en meest pure ingrediënten. Hij kwam terecht bij een leverancier uit Italië die deze ingrediënten ook leverde voor de bereiding van ijs. Een leverancier uit een hoger segment, waardoor Freek zeker was van de beste kwaliteit.

Naast het verbeteren van de kwaliteit, bereidde Freek het aantal smaken uit van 2 naar 6: ‘’Door te wisselen met smaken blijven we de klanten verrassen. Elk seizoen heeft zijn eigen unieke smaken, waarbij de smaak aardbei het hele jaar vast in het assortiment blijft.’’

De investeringen in het verbeteren van de kwaliteit wierp al snel zijn vruchten af. De vernieuwde Bornse maatjes vlogen als ‘warme broodjes’ over de toonbank: ‘’De positieve reacties op de gebakjes gingen als een lopend vuurtje door Borne en omgeving. Iedereen werd nieuwsgierig en kwam langs om de nieuwe seizoenssmaken te proeven. In 2019 hebben we met slechts twee winkels ruim 55.000 stuks verkocht.’’

Bekendheid buiten Borne

Niet alleen in Borne werden de Bornse maatjes een bekend fenomeen. Ook regionaal en zelfs op landelijk niveau werd het gebakje steeds bekender: ‘’Naast onze vaste klanten kwamen er steeds vaker klanten uit andere plekken in Nederland langs in onze winkel. Speciaal voor de Bornse maatjes. Zelfs mensen uit het westen van het land, die de gebakjes toevallig geproefd hadden op een feestje.’’

De overname van Koehorst door Bakkerij Nollen heeft ervoor gezorgd dat de Bornse maatjes nu in alle winkels van Bakkerij Nollen liggen, zodat nog meer mensen kennis kunnen maken met dit heerlijke bolgebakje.

Freek met zijn Bornse maatjes
Freek met zijn Bornse maatjes

Overname Bakkerij Nollen

Door de overname van Koehorst moesten de traditionele Bavaroise Heertjes van Bakkerij Nollen plaats maken voor de Bornse maatjes. De banketbakkers van Bakkerij Nollen waren zo enthousiast over de gebakjes dat zij het er unaniem over eens waren. De Bornse maatjes hebben we dan ook met veel liefde toegevoegd aan ons assortiment.

Freek is erg blij met de reacties van zijn nieuwe collega’s: ‘’Ik ben enorm trots dat alle bakkers zo positief reageren op de Bornse maatjes en dat ze vanaf nu ook in de Achterhoek en Salland verkrijgbaar zijn.’’

Ondanks alle complimenten is Freek niet van plan om achterover te leunen: ‘’Ik ga ook bij Bakkerij Nollen door met het ontwikkelen van nieuwe seizoenssmaken. Het is belangrijk om kritisch te blijven om ervoor te zorgen de Bornse maatjes lekker én uniek blijven. Door jarenlange ervaring en door het volgen van trends kunnen we onze klanten in de toekomst blijven verrassen.’’

Naast de Bornse maatjes zal Freek zich bij Bakkerij Nollen ook bezighouden met het ontwikkelen van andere banketproducten. Samen met zijn nieuwe collega’s.

In het voorjaar zijn de Bornse maatjes verkrijgbaar in de smaken Yoghurt bosvruchten, Aardbei, Lemon surprise, Arancia (sinaasappel), Caramel zeezout en Espresso voor slechts 1,65 per stuk.

Ben jij benieuwd naar de beroemde Bornse maatjes? Kom dan zeker langs in één van onze winkels of bestel ze eenvoudig online via onze website.

Dit bericht delen via:
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×