Selecteer uw Nollen winkel

Desembrood: wat is het en is het gezond?

Desembrood heeft andere ingrediënten dan andere broodsoorten. Wanneer er brood wordt gebakken, zijn er vier ingrediënten die de hoofdrol spelen: meel, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers maar een heel klein beetje gist toe aan het einddeeg. In deze blog vertellen we je alles over desembrood, en of en hoe gezond het is!

Wat is desembrood?

Desembrood is brood dat gemaakt is van vier ingrediënten, namelijk meel, water, rijsmiddel en zout. Bij desembrood wordt er moederdeeg gebruikt als rijsmiddel. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water en melkzuurbacteriën. De melkzuurbacteriën die onze bakkers gebruiken, produceren een mild zuur. Het deeg laat de bakker uren, of soms zelfs dagen, rijzen. De melkzuurbacteriën doen vanzelf hun werk. Dit proces heet spontane fermentatie. Er wordt een klein deel gist gebruikt voor meer volume van het brood. De gist wordt volledig omgezet in koolzuurgas en alcohol, wat verdwijnt tijdens het proces. De bakker vult het moederdeeg steeds aan met bloem en water, waardoor er een ideale verhouding ontstaat voor het bakken van desembrood.

Wat maakt desembrood anders dan andere broden?

Door de toevoeging van de melkzuurbacteriën en het lange rijsproces onderscheidt dit brood zich van andere broodsoorten. De bakker kan elk brood zijn eigen karakter geven. Dit is mogelijk doordat er gevarieerd kan worden in de tijd van het laten rijzen en rusten van het deeg en de variatie van granen en zaden. Ook speelt de temperatuur en de verhouding van meel en water een grote rol. Door deze mogelijkheden zijn er vele soorten desembrood. Hierdoor krijgt elk brood, wanneer dit gewenst is, een unieke smaak. De broden zijn te kenmerken aan hun heerlijke krokante korst en eigenzinnige, volle smaak. Maar ook aan het robuuste uiterlijk en de stevige bite die het brood heeft. Ook is desembrood wat steviger dan brood waar gist als rijsmiddel wordt gebruikt. Gist geeft namelijk meer volume aan een brood.

Soorten desembrood

Door verschillende technieken die de bakker kan toepassen zijn er veel soorten desembrood. Bij Bakkerij Nollen wordt het desembrood met veel aandacht en tijd ambachtelijk gebakken in onze eigen bakkerij. Wij hebben een ruim assortiment samengesteld zodat u genoeg keuze heeft! U kunt kiezen uit normale desembroden in wit, donker- en lichtmeergranen en volkoren. Ook bakken wij heerlijke speciale desembroden, namelijk desem speltbrood, desem bierbrood, desem stokbrood wit en desem stokbrood meergranen. Tevens hebben wij met ons heerlijke desemstokbrood de eerste prijs met lof behaald op de BakkersVakWedstrijden 2019/2020. Bekijk het verhaal achter onze desembroden!

Wat is het verschil tussen desembrood en zuurdesembrood?

Het verschil tussen desembrood en zuurdesembrood zit hem enkel in de naam. (Zuur)desembrood is brood dat ontstaat uit een mengsel van water en meel en/of bloem en een bacterie-cultuur dat bij een bepaalde temperatuur en tijd gaat fermenteren. Hierdoor verzuurt het deeg door invloed va de toegevoegde bacterie-cultuur. Vandaar de naam zuurdesembrood. 

Ingrediënten desembrood

Het desembrood bestaat uit vier ingrediënten: meel, water, rijsmiddel (het moederdeeg) en zout. Verder zijn er verschillende mogelijkheden in soorten. Denk hierbij aan wit, bruin of volkoren brood. Ook verkopen wij meergranen en spelt desembrood.

Voedingswaarden van desembrood

De voedingswaarden van desembrood verschillen weinig met de voedingswaarden van soortgelijke broden waar alleen gist als rijsmiddel aan toe is gevoegd. Beide broodsoorten leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Desem broden

Is zuurdesembrood gezond?

De gezondheid van brood wordt bepaald door de hoeveelheid (volkoren)meel en bloem die wordt gebruikt. Hoe meer volkorenmeel in het brood, hoe meer voedingsstoffen. Belangrijk om te weten is of het brood voornamelijk van bloem en/of volkorenmeel is gemaakt. Over het algemeen geldt: hoe meer volkorenmeel, of hoe meer pitten en zaden, hoe voedzamer en gezonder! Toch kan er worden gezegd dat desembrood voedzamer is dan andere broodsoorten doordat het minder luchtig is. Ook heeft het fytaatgehalte van het brood effect. Een laag fytaatgehalte zorgt voor een verhoging van de opnamen van mineralen. Ook heeft het langdurige desemproces een positief effect op het binnenkrijgen van mineralen, vitaminen en andere bioactieve stoffen. Denk hierbij aan vitamine B1, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en fenolen. Zuurdesembrood is dus zeker gezond. Maar voor alles geldt: variatie is het beste!

Desembrood bij Bakkerij Nollen

Ben jij benieuwd naar onze desembroden? In onze webshop zijn de ambachtelijke desembroden eenvoudig te bestellen. Door het selecteren van jouw gewenste brood en het aantal broden te kiezen, kan je jouw brood simpel en snel bestellen. Natuurlijk kun je ook langskomen in de winkel. Wij helpen je graag.

Hoe worden onze desembroden gemaakt?

Bekijk deze video om te zien hoe onze broodbakkers met veel geduld en passie onze desembroden maken.

Dit bericht delen via:
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×