Selecteer uw Nollen winkel

Het verhaal achter… onze desembroden

Bij Bakkerij Nollen blijven we continu ons assortiment vernieuwen, zo zijn er een aantal nieuwe desembroden aan ons aanbod toegevoegd. Een mooi moment om het verhaal achter deze broodsoort te delen. In deze blog lees je meer over de oorsprong en de voordelen van deze broodsoort, die we net als al onze andere producten natuurlijk op ambachtelijke wijze bereiden.

Zetsel

Bij het maken van desembrood is de eerste stap creëren van een zetsel, ook wel desemstarter genoemd. Het zetsel bestaat uit bloem, water en bacteriën en wordt specifiek gevormd om het brood meer smaak en een krokante korst mee te geven. Na het samenstellen van het zetsel laten onze bakkers dit meerdere uren op een bepaalde temperatuur fermenteren, ofwel (deeg)rijping. Fermentatie is noodzakelijk voor het vormen van malsheid, smaak- en aromastoffen.

Fermenteren

De fermentatie vindt plaats dankzij de aanwezige melkzuurbacteriën (lactobacillales). De melkzuurbacteriën en gisten zorgen voor de vorming van bellen koolzuurgas. Deze bellen zorgen ervoor dat het brood tijdens het bakken een luchtige structuur krijgt. Terwijl het desem fermenteert, worden op gezette tijden bloem en water toegevoegd om het te vermeerderen.

Wist je dat?

Bellen van koolzuurgas zorgen ervoor dat het desembrood tijdens het bakken een luchtige structuur krijgt.

Gekookte graankorrels

Een ander kenmerk van onze desembroden is dat onze bakkers tegenwoordig een deel van de zaden en het graan koken. Voor het kneden van het deeg en het bakken van het brood koken ze de granen tot deze fluweelzacht zijn. Zo komt er nog meer smaak en aroma vrij en wordt het brood extra mals.

Fruitachtige smaaktonen

Het desem dat wij iedere dag in onze bakkerijen maken is een uiterst nauwkeurig werk. Onze bakkers besteden dan ook veel aandacht aan het constant houden van het deeg. Hierbij is veel aandacht voor het juiste receptuur, de temperatuur, fermentatietijden en het roeren van het desem. Deze aspecten zijn van groot belang. Ons desem heeft fruitachtige smaaktonen en is opgebouwd vanuit tarwebloem.

Desembroden

Voordeel van desem

Een voordeel van desem ten opzichte van gist is dat desem fytinezuur deels afbreekt. Fytinezuur is van nature aanwezig in de buitenste laag van de granen. De aanwezigheid van fytinezuur belemmerd de opname van mineraalstoffen. Deze mineralen zijn in onze darmen aanwezig, zoals calcium, magnesium en ijzer. Door de afbraak kunnen de mineralen makkelijker opgenomen worden. Desem breekt het fytinezuur grotendeels af tijdens lange rijsprocessen.

Minder gluten

Naast dat een desembrood fytinezuur afbreekt, heeft het nog een ander groot voordeel. Desembroden hebben namelijk een lang rijsproces, gemiddeld 18 tot 24 uur. Tijdens dit proces wordt een deel van de gluten afgebroken. Hierdoor bevat het brood minder gluten. En dat is fijn voor iedereen die graag minder gluten eet.

Verschillende soorten nieuwe desembroden

Bij Bakkerij Nollen hebben wij verschillende nieuwe soorten desembroden met de smaak van pure ambacht, bijvoorbeeld ons volkoren desembrood met een 100% pure volkorensmaak en aroma. Maar ook het nieuwe bierbrood, gemaakt van een fruitig desem, en met een vezelrijk bierborstel dat zorgt voor een uniek karakter. Ook zijn de broden desem speltbrood, meergranen licht en meergranen donker brood toegevoegd aan ons assortiment.

Bestel gemakkelijk online!

Krijg je trek na het lezen van al deze informatie over onze desembroden? Bekijk ons aanbod dan snel online en bestel eenvoudig of kom eens langs in een van onze winkels bij jou in de buurt! Onze medewerkers staan graag voor je klaar om je te voorzien van aanvullende informatie over onze desembroden.

Bekijk in deze video hoe de desembroden door onze broodbakkers met veel geduld en passie gemaakt worden:

Dit bericht delen via:
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×