Selecteer uw Nollen winkel

Speltbrood: is het gezonder dan andere broden?

Speltbrood: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is speltbrood nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen speltbrood en andere broden? In deze blog leggen we je alles uit over speltbrood, van de voedingswaarde tot de ingrediënten.

Wat is speltbrood?

Speltbrood wordt gemaakt van spelt. Dit is een oude graansoort die nauw verwant is aan tarwe. Tarwe is de bekendste graansoort, hier wordt ‘gewoon’ brood van gemaakt. Spelt is het broertje van de welbekende tarwe en wordt ook steeds populairder. Hoewel spelt ook een graansoort is, heeft het een andere samenstelling en smaak dan tarwe. Speltbrood heeft namelijk een wat nootachtige smaak.

Ontstaan speltbrood

Speltbrood bestaat al sinds de Middeleeuwen. In die tijd was het naast roggebrood een veel gegeten brood. Speltbrood wordt nu ook steeds meer gegeten. De populariteit van spelt heeft deels te maken met de toenemende vraag naar pure ingrediënten, oftewel onbewerkt voedsel. Spelt is namelijk goed bestand tegen insecten. Hierdoor zijn veel minder bestrijdingsmiddelen nodig in vergelijking met andere graansoorten. Naast deze voordelen speelt de voedingswaarde van spelt ook een rol.

Voedingswaarde van speltbrood

Speltbrood bevat net zoals tarwe koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines. Vaak wordt er beweerd dat er minder koolhydraten in speltbrood zitten in vergelijking met tarwebrood. Dit is niet waar. Wel is het zo dat speltbrood meer eiwitten en meervoudige, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Speltbrood is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe. Hierbij kun je denken aan koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.

Ingrediënten speltbrood

In speltbrood zit geen tarwesoort, maar een graan. Bij spelt zitten de belangrijke voedingsstoffen in het meellichaam, ook wel het bloemlichaam genoemd. Bij tarwe is dit niet zo. Bij Tarwe zit de voedingswaarde hoofdzakelijk in de kiem en de zemel. De kiem en zemel worden bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd. Hierdoor blijven er minder vitaminen en mineralen over. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.

Wat is het verschil tussen speltbrood en andere broden?

Het grootste verschil tussen speltbrood en andere broden zit hem in de smaak van het brood. Speltbrood heeft namelijk een kenmerkende nootachtige smaak.

Is speltbrood gezonder dan andere broden?

Hoewel speltbrood vaak als gezonder gezien wordt, kan er niet per definitie worden gezegd dat speltbrood gezonder is dan andere broodsoorten. Wel is het zo dat speltbrood over ingrediënten beschikt die gezond voor je zijn. Maar wil je echt gezond bezig zijn? Wissel dan af met tarwebrood. Variatie is waar het om gaat, en het is ook nog eens extra lekker om te variëren! Maar kies wel altijd voor de volkorenvariant. Sommige mensen beweren wel dat speltbrood lichter verteerbaar is, maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs.

Vezels in speltbrood

Ook zit er weinig verschil tussen het aantal vezels in speltbrood of tarwebrood. Ze komen namelijk uit dezelfde familie. Wel is het zo dat wanneer spelt gemalen wordt, er meer voedingsstoffen aanwezig blijven ten opzichte van gemalen tarwe. Dit betekent dat je tijdens het eten van speltbrood meer goede voedingsmiddelen binnenkrijgt dan enig ander brood.

De voordelen van speltbrood

Hoewel speltbrood dus niet per definitie gezonder is, heeft het eten ervan wel voordelen. Als eerste bevat spelt meer eiwitten en vetten dan tarwe. Door deze eiwitten en vetten worden koolhydraten minder snel omgezet in glucose waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt. Dit zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en je bent  sneller verzadigd bent waardoor je minder snel trek hebt in zoete lekkernijen. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij afvallen.

Door de mineralen die spelt bevat zorg je voor een sterk lichaam. De zink in spelt stimuleert een gezonde huid, haar en nagels. Koper helpt tegen osteoporose en magnesium gaat stress tegen. Ook is er fosfor te vinden in spelt. Dit zorgt voor sterke botten en tanden.

Daarnaast zit spelt vol aminozuren die de productie van hormonen activeren voor een gelukkig en opgewekt gevoel. Een echte blijmaker dus! 

Ook kan spelt helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Dit komt door de werking van meervoudige onverzadigde vetzuren die in spelt te vinden zijn. Tot slot bevat spelt bevat meer voedingsstoffen dan tarwe. Dit komt doordat spelt nog niet veel veredeld wordt.

speltbrood

Bevat speltbrood gluten?

Veel mensen denken dat speltbrood geen gluten bevatten, maar dit klopt niet. Gluten zijn de eiwitten in granen die zorgen dat het brooddeeg luchtig wordt. Deze gluten zijn voor sommige mensen lastig verteerbaar en kunnen voor irritatie in de darmen zorgen. 

Bevat speltbrood lactose?

Ons speltbrood bevat geen lactose. Het wordt namelijk bereid met water.

Is speltbrood duurder dan andere broden?

Tarwe is in de loop der jaren flink veredeld. Dit betekent dat de rassen die de meeste opbrengst hebben per hectare met elkaar gekruist worden. Hierdoor ontstaat een soort supergraan: een graan dat sneller groeit. Ook heeft het graan meer én grotere graankorrels. Met spelt is niet zoveel gerommeld en levert het dus minder op per hectare. Dat maakt spelt duurder om te verbouwen. Daarnaast moet spelt gepeld worden in plaats van zoals bij tarwe geschud. Dit pellen is een duurder proces dan het schudden tijdens het oogsten. Hierdoor is speltbrood vaak duurder dan andere broden. 

Speltbrood van Bakkerij Nollen

In het assortiment van Bakkerij Nollen vind je pure, ambachtelijke speltbroden. Het speltbrood wordt op ambachtelijke wijze en met veel zorg en aandacht bereid in onze eigen bakkerij. In ons speltmeel zitten geen tarwegluten, maar wij voegen er zelf wel pure gluten aan toe voor de bakaard, waardoor het brood luchtiger wordt.

Je vindt in ons assortiment hele broden zoals spelt vloer, spelt puur en spelt desem. Ook hebben wij heerlijke harde speltbolletjes.

Je kunt de broden gemakkelijk online bestellen in onze webshop of langskomen in een van onze winkels. Kies jouw favoriete brood, vul het aantal in en bestel eenvoudig online! 

Dit bericht delen via:
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×